Tolppa goes kisaturisti  LENTOPÄIVÄKIRJA 31.7.2013vh

1.   Avajaiset pidettiin poutasäässä, mutta jo aamupäivällä sadepilviä kerääntyi taivaalle.  Tehtävää ei annettu, ja kisapiloteillakin päivä meni turismiksi ja koneparkissa hengailuksi. 
2.   Polttarilennätyksiä sään ei pitänyt pahemmin haitata, mutta taustalla oleva pilvi kylläkin satoi tässä vaiheessa jo, niin että lento siirtyi myöhempään ajankohtaan.
Kävin jo tunnustelemassa SM-kisojen ilmapiiriä avustajan roolissa, mutta miltä tuntuisi kokea kisat turistina, ilman aikatauluja ja velvoitteita, tätä oli vielä pakko kokeilla.  Turistina ainakin aamuherätykset saattoi ottaa rennommin, mitä olin tottunut pitämään ainakin tavoittelemisen arvoisena olotilana.  Jannen kisojen ensimmäisenä aamuna kiirettä ei tuntunut olevan senkään puoleen, että sadekuuroja oli ennustettu laajalle alueelle, ja tehtävän antaminen vaikutti epätodennäköiseltä.
Aivan ilman aikatauluja näistäkään kisoista ei
3.   Kisojen kuivimpana päivänä, 12.7., koneiden maaliintulojen kuuntelua ja katselua Melkuttimen kierrolta käsin.  Näkymä lähes tarkkaan maalilinjalta aikaan 17.59: ML:hän se siinä taitaa mennä, juuri ja juuri erottuen puiden keskeltä kuvan alemmassa puolikkaassa??
4.   Jos gridissä oli jotain uutta, niin ehkä osittain uudet henkilöt koneiden seassa.  Ja muutaman harvinaisemmankin vieraan saattoi nähdä, kisoihin tavalla tai toisella osallistuvien joukossa.


selvittäisi, sillä tarkoitus oli myös itse lentää, niiden rajoitusten puitteissa, mitä kisalennot ja muiden konetoiveet asettivat.  Yhdeksältä piti siis näyttäytyä hallin nurkalla ja esittää lentotoiveensa, vaikka lentäjiä samaan koneeseen oli vain kaksi.  Heti ensimmäinen aamu aiheutti lievän järkytyksen: yhdeksältä kaikki kakkoshallin koneet, eikä pelkästään kisaa osallistuvat, olivat jo ulkona ja jaostakin sai sellaisen vaikutelman, että se oli tehty.
      
Suurta kahnausta koneista toisaalta kahdella ei saa, ja itse asiassa meille molemmille sopi
5.   Kun ei ollut velvoitteita, eikä konetta käytössä,
koko touhua oli mahdollisuus tarkastella vaikkapa tienvarren niittykasvillisuuden takaa,
6.   tai nenä kiinni täydessä kukassa olevassa
kangasajuruoho-mättäässä.

 

sellainen järjestely, että lensin myöhemmät lennot, jolloin matkaa saattoi lentää ilman muita takarajoja kuin mitä sää asetti.  Jos keliä ei ollut tai jos muuten ei huvittanut lentää pitkään, aina saattoi käydä patikoimassa jossain lähimaastossa. 
        SM-kisoissa gridissä hengailu oli jokapäiväistä, ja kuviakin tuli otetuksi riittävästi omia tarpeita ajatellen.  Jannen aikana tein pieniä kokeita käytössä olleella voimakkaammalla telellä, mutta laatu osoittautui niin huonoksi, että uutta näkökulmaa kuvaamiseen ei syntynyt.