Antin kaa ässämmissä LENTOPÄIVÄKIRJA 22.6.2013vh

1. AVUSTUSHOMMIIN  2. PÄIVÄRUTIINEJA   3. OPPIA KENTILTÄ JA PELLOILTA   4. AJATUSTEN KOKOAMISTA   5. LENTOJEN JÄLKIPUINTIA
3. OPPIA KENTILTÄ JA PELLOILTAViikon kaksi hakureissua olisin mieluiten jättänyt tekemättä, ihan Anttia ajatellen, mutta omalta kannalta niistä oli hyötyä tulevia hakuja ja miksei omia maastolaskujakin silmällä pitäen.  Ensimmäinen keikka tosin oli Oripään lentokentälle, eli vaikeusasteikolla sieltä helpoimmasta päästä.  Toisella keikalla, pellolta Karkkilan kupeesta, piti jo vähän miettiä, miten putki käännetään ja miten se saadaan taas takaisin tielle.  Tai siis Antillahan niitä oli jo ollut aikaa miettiä ennen meidän tuloa, siinä ohella että hän oli työntänyt koneen siististi tien viereen.
        Pellon omistaja porhalsi paikalle vasta kesken koneen putkeen pakkaamisen, lievästi kiihtyneessä mielentilassa, että miksiköhän sitä piti pellolle (rivien välistä: erityisesti hänen pellolleen) laskea, kun kelikin oli näin hyvä.  Kävi ilmi, että hän oli ollut purjelentokurssilla joskus 80-luvulla, joten puhe piti siinä mielessä ottaa vakavasti.  Loppujen lopuksi tilannekuvaus meni perille, mies leppyi ja auttoi vielä putken työntämisessäkin.


1.  Tehtävä sisään, hyttyset ulos.
 

2.  Näin meidän meteorologien kesken: tiedossa
     hankala päivä, vaikka rukkaisi
tehtävääkin.

      
        Perävaunu-, kasaus- ja purkurutiineja siis tuli, välillä ei pelkästään kahdestaan Antin kanssa vaan muilla taustajoukoilla vahvistettuna. Tankkaukset käytiin läpi, mikä oli omia lentoja ajatellen sikäli sopivaan rakoon, että nämä rutiinit ovat ohjelmassa väistämättä tämän kesän aikana.  Kisoissa tosin tankkauskäytäntö oli aika yksioikoinen: kone maksimipainoon.
        Oppi koneen käsittelystä tankattuna tuli
vaikeamman kautta.  Ei ole mennyt pitkääkään aikaa siitä, kun kirjoitin käsillä olevaan asiaan keskittymisen tärkeydestä, ja annoin siitä pari esimerkkiä muiltakin elämänalueilta kuin lentämisestä.  Nyt esimerkkeihin voi liittää tämän: tankattua konetta maassa hinatessa kannattaa     
 3.   Maanantaina 10.6.
      95% 15metrin koneista
      päätyi peltoon; ellei
      sitten päräyttänyt
     
kotiin.
photo: Antti Lehto

kohdistaa ajatukset hinaamiseen eikä löpistä vähemmän tärkeitä.  Muiden hinaamiseen liittyvien sudenkuoppien lisäksi tankatulla koneella on korostunut taipumus kellahtaa kaarroksissa.  Onneksi tällä kertaa ainoa tappio oli vääntynyt vetoaisa, ei sen pahempaa.
        Tapaus ei ole ensimmäinen laatuaan; eikä varmaan jää viimeiseksikään, vaikka toivottavasti kuitenkin omalta kohdalta.  Kun se sattuu, kannattaa toimia harkitusti, vaikka yhdistelmän pysäyttäminen mahdollisimman nopeasti ehkä onkin vaistomainen reaktio.  Itse en voi väittää ehtineeni miettiä asiaa tietoisesti, mutta olen suhteellisen varma, että katsoin peiliin ja totesin koneen pyrstön olevan sillä etäisyydellä kuin pitääkin.  Jarrutuksesta tuli tällä perusteella turhan äkäinen Antin arvion mukaan: jos koneen pyrstö osuu auton perään jarrutuksessa, vauriot ovat melkoisella varmuudella suuremmat kuin ne, joita tulee siiven osuessa maahan.