EVAKKOMUISTOJA  LENTOPÄIVÄKIRJA 10.4.2013vhSimo Kuusisto, SimppaOSA 1  19.7.2012

Nyt näyttää ulkona jo niin hyvältä, että uskaltaa muistella menneitä purjelentokelejä julkisesti.
        Päätin jo hyvissä ajoin viettää osan Räyskälän evakkoviikoista Piikajärven matkalentoleirillä.  Viikon valinta osui onnekkaasti sille paremmalle eli 1-5.7.  Kelit olivat aika lailla nappiin koulutuksellisesti: jonojen alla ei pystynyt köröttelemään mielin määrin, mutta matkaa taisi kertyä lähemmäs puolitoista tuhatta kilometriä, vaikka ei kaukana käytykään.
        Tiimaa tuli sen verran mitä takapuoli kesti: Mummoduon etutoosa on minun selälleni tuplatoppauksillakin vain joten kuten mukiinmenevä.
        Ekstra bonuksena tyypit Januksesta.  Laippakone on aina laippakone, mutta muuten koneen ominaisuuksista on vallalla kahdenlaisia käsityksiä:
1. Jos lentää kesän Januksella, ei tarvitse käydä punttisalilla.
2. Jos aikoo lentää kesän Januksella, parasta käydä talvella punttisalilla.
    Näkemykset perustuvat koneen siivekeohjaukseen, joka on kankein omasta kokemuspiiristäni, ääripäänä nopeus 150kmh ja laipat yläasennossa -yhdistelmä, jolloin laivan saa kallistumaan suurin piirtein yhtä helposti kuin Queen Maryn.  Muut ohjaimet ovat normaaleja, joten ristiriita on tuntuva.
        Leirin anteja oli myös lentäminen kolmen eri kouluttajan kanssa, Matti Huovialan ja isä- ja poika-Kuusiston.  Käsitykset matkalentämisen suurista linjoista taitavat olla nykyään suhteellisen yhteneväisiä, mutta on aina mielenkiintoista saada niihin useampia henkilökohtaisia näkemyksiä kuin vain yksi.
        Kamera tuli mieleen vasta viimeisenä päivänä, ja silloinkin vasta kun oltiin ilmassa, eli käytössä oli vain 3 megan kännykkäkamera.  Tunnelma kuitenkin välittynee.  Hyvin erikoinen päivä tämäkin.
https://sites.google.com/site/tolppagliding/lentopaeivaekirja/evakkomuistoja/900p201207059266piika.jpg
Säkylän pyhäjärvi


OSA 2   7.8.2012

Piti laittaa alunperinkin vähän asiaa myös Piikajärvestä lentopaikkana, mutta jälkilähetykseen se jäi. Asian ajankohtaisuushan ei mihinkään katoa, näemmä: ensi viikonloppuna EFRY on taas suljettuna, ja viimeistään vuonna 2014 ollaan taas väistämättä evakon edessä.
        Leireilyähän toisaalta voi harrastaa ilman pakkoakin, ja kirjoitan tätä sillä ajatuksella, että joku ehkä harkitsee lentämistä muualla ihan vain mielen virkistykseksi, jos ei kerhon leirillä niin vaikka yksityisesti. Tuttua kalustoakin Piikajärvellä on, jos ei halua viedä omaa konetta, Discus ainakin, tosin kaluston käytöstä en tullut kysyneeksi tarkemmin.

        Kuten kartaltakin jo näkee, Piikajärvi on vieläkin ahtaammassa paikassa ilmatilarajoitustensa puolesta kuin Räyskälä (Piikajärvi on yllä olevassa kartassa aivan Harjavallan länsipuolella ja Porin lähialueen etelärajan tuntumassa). Leirin aikana pelastus tuli sitä kautta, että viikonloppuna rajoitukset eivät ole voimassa, ja viikolla varauksia oli tehty Teiskon kisoja varten Piikajärvenkin kannaltakin ihan riittävästi.
        Paikallisten mukaan Porin TMA ei ole kovin suuri ongelma, jos haluaa vain lentää sen läpi pohjoiseen ja takaisin; lupa yleensä tulee, ja paikanmäärityksetkään eivät ole suuria ongelmia. Kentällä on lähinnä Ilmailuopiston lentoja, ei muuta, mikä selittää helppouden. MIL CTA:n kanssa ongelmat ovat tietenkin samat kuin Räyskälässä.
        Porilaiset aivan ilmeisesti ottavat mielellään vastaan vierailijoita, muinakin kuin evakko- ja leiriaikoina. Hinauskalustona on kaksi Hinua ja vapaata hallitilaakin on, muutamalle koneelle, jos tarve vaatii. Systeemit toimivat omalla tyylillään, mutta eivät vaadi suurta totuttelua.
        Majoitustilat ovat siistit ja ilmeisesti tarpeeseen nähden yleensä riittävät, 18€/yö. Asuntovaunuja ja matkailuautoja on Räyskälän tyyliin, mutta määrällisesti tietenkin vähemmän. Majoitusrakennuksessa on iso keittiö ja hyvät keittomahdollisuudet. Rantasauna on aivan vieressä (sen Piikajärven rannalla) ja toimii samaan tapaan kuin Räyskälässäkin.
        Säistä jäi, muutaman päivän kokemuksella, sellainen vaikutelma, että meren läheisyys ei Piikajärvellä ole ongelma. Vaikka mereltä puhalsi kohtalaisestikin, nostot saattoivat silti alkaa aivan meren rannalta. Hieman tukkoisuuteen taipuvassa säätyypissä joinain päivinä Rauman vierestä saattoi löytää päivän parhaimpiin kuuluvia nostoja.
https://sites.google.com/site/tolppagliding/lentopaeivaekirja/evakkomuistoja/525p201207059256piika.jpg
Harjavalta

Kun lentämisen edellytykset ovat hyvät, ratkaisevaa kai on yleinen ilmapiiri. Tässä suhteessa, kuten totesin, ongelmaa ei pitäisi olla: pienemmässä porukassa on kodikkaampaa, ja ainakin itse viihdyin porilaisten seurassa hyvin. Myönnettäköön tosin, että omiakin eväitä sosiaalipuolella oli, sillä espoolaiset olivat evakossa juuri Piikajärvellä.
        Olen itse harrastanut leireilyä jonkin verran, siltä pohjalta että järjestelyt on hoitanut joku muu ja itse olen raottanut lompakkoani vastaavasti enemmän. Tämä on vaivattominta, mutta kokemukset ovat ylipäätään olleet niin myönteisiä, että ainakin minua kiinnostaisi leireillä myös talkoopohjalta. Veikkaan, että muissakin kerhoissa on kesän evakkoretkien jäljiltä samanlaisia ajatuksia. HIK tosin taisi leireillä sen verran lähimaastossa, että leirillä olemisen idea jäi toteutumatta?
        Jos joku innostuu tai tulee muuten vain kysyttävää Piikajärven asioista tarkemmin, Veli Novaro varmaan mielellään vastaa kysymyksiin. Hän hoitelee ainakin majoitusasioita Piikajärven Ilmailuyhdistyksessä:

veli piste novaro at gmail  piste com